Dengan Nama Allah,yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi dan juga di langit dan dia maha mendengar lagi maha mengetahui..

Breaking News

Pages

Tuesday, November 1, 2016

Manfaat Kunyit Hitam kepada kesihatan

Kelebihan dan Manfaat Kunyit Hitam.

Bismillahirahmanirahim , lama dah saya tak update kan blog saya ini , dengan kesuntukan masa, kesibukan bekerja menyebabkan saya terlupa saya ada blog yang perlu sentiasa diupdatekan.
hari ini saya nak menceritakan tentang manfaat dan juga satu rahsia khazanah herba yang dilakukan oleh penyelidik Mardi ,iaitu Kunyit Hitam atau Black Ginger.

Mari kita kenali sikit apa kah itu herba yang amat bermanfaat pada tubuh badan manusia ini.

KUNYIT HITAM

Nama saintifik: Kaemprefria parviflora
Famili : Zingerberraceae
Nama Biasa : KUNYIT HITAM
Nama Lain : Kali Haldi,Black Turmeric, Black Zedoary
Taburan kawasan tumbuh : Kawasan TROPIKA
Negara Asal : INDIA / THAILAND
Kategori : Rempah HerbaTanaman Kunyit Hitam adalah merupakan sejenis kunyit yang saat ini jarang kita temui, khasiat kunyit hitam mempunyai khasiat perubatan yang sangat mujarab dan belum diperluaskan lagi kegunaannya dalam kehidupan harian  untuk mengenali tumbuhan ini ia bentuk Kunyit Hitam sama seperti kunyit biasa tetapi rizom nya atau isi dalamnya yang berwarna hitam gelap jika sudah cukup matang. Jika masih muda warna nya ungu gelap. Tulang daun nya di sebelah belakang berwarna hitam, jika masih muda maka warna akarnya menjadi coklat jernih.

Apakah Cara Pembiakan dan Penjagaan Kunyit Hitam?
Pokok Kunyit Hitam @ black Ginger


Walaupun cara Pembiakan dan penanaman sama dengan kunyit biasa, namun Kunyit Hitam ini memerlukan Penjagaan yang rapi dan sangat rumit. Tanah nya mesti bercampur dengan pasir dan memerlukan tanah yang lembab dan air yang cukup tetapi jangan terlalu banyak air. Kunyit Hitam ini bercambah dalam masa yang sangat lama dan kadang kala selama 3 bulan baru bercambah dan hidup ini mengakibatkan penghasilan kunyit ini memakan masa yang agak lama.

Alhamdulillah hasil dari pada penyelidikan Dengan Pihak Mardi Malaysia ektrak Black Ginger ini telah di inovasikan didalam bentuk minuman dan juga Kapsul yang memudahkan masyarakat mengambilnya sebagai salah satu pemakanan tambahan yang baik dan menambahkan kesihatan badan.

apa yang saya ingin kongsikan disini manfaat serta kebaikan kunyit hitam ini amat tinggi nilainya dalam bahagian kesihatan ,

COFFEE BLACK GINGER 
 • Produk pertama yang dihasilkan dengan extrak black ginger yang tulen 
 • Antara produk penyelidikan yang dilakukan dengan kerjasama MARDI iaitu badan kerajaan yang terbukti dengan hasil kajian kajian pemakanan kesihatan yang bertaraf antarabangsa.
 • Coffee Black G mengunakan 100% original arabica coffee , 
 • tiada pengunaan Coffee sintetik yang diketahui memberi kesan buruk pada tubuh badan ,
 • Tiada campuran bahan kimia mahupun toksin ,100% herba yang disahkan oleh MARDI.
 • Apa yang palin penting bagi penggemar kopi ialah rasa yang sedap , enak dan segar setelah meminumnya serta tidak pahit.
 • Kepekatan yang cukup untuk secawan tanpa perlu menambahkan susu atau Gula.
Manfaat serta Khasiat Coffee Black Ginger.

Harga Ditawarkan RM55
Dengan Pos Penghantaran
15 Sachet
 • Kajian dan penyelidikan membuktikan salah satu agen anti Cancer dan tumour kerana merupakan tumbuhan yang melawan sel Kanser 
 • Membantu meningkatkan tenaga harian dan mengurangan rasa lesu serta rasa penat serta memulihkan tenaga tanpa memberi kesan kepada jantung dan tubuh badan.
 • Membantu melancarkan sistem pencernaan dalam tubuh badan.
 • membantu meningkatkan keupayaan penyembuhan pada tisu tisu otot yang cedera dengan melancarkan sistem pengaliran darah dalam tubuh badan manusia.
 • Terbukti membantu meningkatkan paras hormon level yang baik dimana ianya membantu bagi para wanita yang mempunyai haid yang tak teratur.
 • membantu meningkatkan kesihatan dalaman lelaki dan juga Wanita.
 • Black ginger bersifat anti plasmodial dimana ianya meningkatkan kesihatan imuniti dalam mencegah virus yang disebarkan oleh nyamuk iaitu aedes dan malaria.
 • Bersifat anti Fungal bagi meningkatkan keupayaan badan bagi melawan jangkitan kulat , terutama mencegah keputihan bagi kaum wanita.
 • Meningkatkan aktiviti otak dengan membantu mencegah penyakit parkinson, nyanyuk dan Alzheimer .
 • Kajian di Amerika menunjukkan Black Ginger boleh mengawal penyakit kulit psoarisis kerana bersifat anti inflamasi
 • melawaskan pembuangan air kecil dan mengelakkan penyakit batu karang.
Harga Ditawarkan RM 25.00
Pek Percubaan
Dengan Pos Penghantaran
5 sachet.

Para Pengemar Kopi
Berminat mencuba dan merasai Manfaat khazanah Herba ini anda boleh Whatapp saya (Aril )di no -016-7486142
Selalunya kopi yang ditawarkan didalam pasaran mengandungi bahan bahan sintetik dan juga bahan kimia yang boleh memudaratkan pengguna , tetapi sekali lagi saya tegaskan kopi Black G 100% selamat dan tidak memberi kesan negatif kepada pengguna malah mendapat manfaat yang baik hasil dari pada penyelidikan yang teliti dari pihak MARDI .Sebagai salah seorang penggemar kopi pilihan saya dalam meminum black G coffee memberikan kebaikan yang menyeluruh terutama ianya meningkatkan keupayaan sistem imuniti kesihatan saya yang bekerja pada persekitaran yang terdedah kepada kuman dan juga bakteria.InshaAllah segala kebaikan dan juga manfaat adalah datang dengan izin ALLAH .
Post a Comment

Another Blogers