Dengan Nama Allah,yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi dan juga di langit dan dia maha mendengar lagi maha mengetahui..

Breaking News

Pages

Wednesday, July 22, 2020

🤒Warna KAHAK Tunjuk Tahap Kesihatan PARU-PARU Anda!




Salam @akufisio, video kali ini saya menerangkan 1) Betul ke ada warna kahak yang sihat dan warna kahak yang tak sihat? 2) Apa perlu buat jika warna kahak tak normal? 3) Kahak ni normal ke untuk orang yang sihat? ADA PERSOALAN NAK TANYA? Comment persoalan anda dibawah, InsyaAllah saya akan bantu jawab ketika berkelapangan. Senior Physiotherapy: Muhamad Shahril Bin Senan @akufisio Video Sponsored by: https://erobarn.com/ Fb & Ig: @akufisioofficial Blog: https://akufisio.blogspot.com/ Background Music by: https://www.bensound.com/


Tuesday, July 21, 2020

Kenapa TUMIT KAKI SAKIT Lepas bangun tidur?




Salam @akufisio, video kali ini saya menerangkan 1) Bagaimana tumit kaki anda boleh sakit lepas bangun tidur 2) Tanda - tanda anda mengidap sakit tumit 3) Cara paling mudah nak rawat dirumah. Tips rawatan yang ke2 sangat senang anda nak buat. Tonton video sehingga habis supaya anda tahu cara nak merawat dia macam mana. ADA PERSOALAN NAK TANYA? Comment persoalan anda dibawah, InsyaAllah saya akan bantu jawab ketika berkelapangan. Senior Physiotherapy: Muhamad Shahril Bin Senan @akufisio Video Sponsored by: https://erobarn.com/ Fb & Ig: @akufisioofficial Blog: https://akufisio.blogspot.com/ Background Music by: https://www.bensound.com/


WOW! Mudahnya Nak Atasi BENGKAK KAKI!




Salam @akufisio, video kali ini saya menerangkan 1) Kenapa terjadi masalah bengkak kaki? 2) Tanda - tanda mengenalpasti bengkak pada kaki? 3) Cara paling mudah nak rawat dirumah. Tips rawatan yang ke2 sangat senang anda nak buat. Tonton video sehingga habis supaya anda tahu cara nak merawat dia macam mana. ADA PERSOALAN NAK TANYA? Comment persoalan anda dibawah, InsyaAllah saya akan bantu jawab ketika berkelapangan. Senior Physiotherapy: Muhamad Shahril Bin Senan @akufisio Video Sponsored by: https://erobarn.com/


SAKIT LUTUT? Nak rawat guna ais atau air suam?




Salam @akufisio, video kali ini saya menerangkan 1) Jika sakit lutut nak rawat guna rawatan yang sejuk ke panas? 2) Bila masa nak guna rawatan sejuk ? Bila masa pula nak guna rawatan panas? 3) Cara paling mudah nak rawat walaupun berada dirumah. Wajib tonton sampai habis. ADA PERSOALAN NAK TANYA? Comment persoalan anda dibawah, InsyaAllah saya akan bantu jawab ketika berkelapangan. Senior Physiotherapy: Muhamad Shahril Bin Senan @akufisio Video Sponsored by: https://erobarn.com/ Fb & Ig: @akufisioofficial Blog: https://akufisio.blogspot.com/ Background Music by: https://www.bensound.com/


😱Tips Mudah Elak & Atasi Bongkok Sabut!





Salam @akufisio, video kali ini saya menerangkan 1) Apa itu bongkok sabut? 2) Punca terjadinya bongkok sabut 3) Cara paling mudah nak rawat dan atasi masalah bongkok sabut ADA PERSOALAN NAK TANYA? Comment persoalan anda dibawah, InsyaAllah saya akan bantu jawab ketika berkelapangan. Senior Physiotherapy: Muhamad Shahril Bin Senan @akufisio Video Sponsored by: https://erobarn.com/ Fb & Ig: @akufisioofficial Blog: https://akufisio.blogspot.com/ Background Music by: https://www.bensound.com/



Sunday, November 10, 2019

Back Pain When Pregnant

Pregnancy with the Back Pain Tips prevention .

Bismillahirahmanirahim , Almost all people who are pregnant, experience back pain. What caused it?
To be sure, because you are supporting extra weight, so your posture becomes disproportionate and leaning forward.


Then, in preparation for childbirth, your body naturally produces extra hormones, which function to relax the joints and ligaments (ie the tissue that connects bones to each other). This will make it easier for the baby to 'break through your hips' at birth. Unfortunately, the loose joints can cause back pain. Or, you have had a back injury before and reacted again when you were pregnant.

To help eliminate the pain, here are the tips:

  • Pregnant women must stay active, for example exercising (just by walking). 
  • Too much rest (silence) will actually aggravate back pain.
  • Use sandals or flat shoes that are comfortable so that your posture remains stable. Flat shoes also prevent you from falling and injury.
  • Avoid sleeping on your back, try sleeping on your side.
  • Can use buffer.
  • Try the following movements. In all fours, bend your back up, hold for a count of ten, repeat five to ten times, every day.
If your back pain persists, you may want to consult your doctor to see what else you might try. Be sure to consult your doctor before taking pain medications. A physiotherapy advice will help you to prevent it to become worse and also to manage your pain. Wallahuaklam.

Tuesday, October 8, 2019

Kisah Seram - Tetamu Di siling

Kisah Seram -Tetamu Di Siling Hospital

Bismillahirahmanirahim , Hospital merupakan tempat dimana setiap pesakit akan mendapatkan rawatan tetapi kadang kadang ianya banyak kisah kisah misteri yang tidak dapat di terima oleh akal manusia yang normal , kejadian paranormal kerap berlaku dan kadang kadang ianya menghantui bagi orang yang pernah mengalami situasi ini.
Tahun 2019 ini merupakan tahun yang saya paling sibuk kerana banyak kertas kerja yang perlu disiapkan dan dari bidang klinikal ke bidang pengurusan adalah sangat sangat mencabar.
Pada 9 Tahun lepas teringat saya satu cerita yang diceritakan oleh pesakit saya , waktu itu dia melakukan rawatan di sebuah hospital di selatan tanah air ,Pesakit merupakan seorang guru agama di sebuah pusat pengajian tinggi di johor , dia telah dimasukkan ke hospital kerana mengalami masalah sakit lutut yang kronik atau dipanggil Osteoarthritis , ada satu bilik di ward tingkat 3 mengalami masalah tentang pengaliran udara , dimana jika penghawa dingin di bilik itu dibuka kurang daripada 22 darjah celcius maka bau hanyir yang sukar digambarkan akan terhasil , kakitangan hospital sudah sedia maklum tentang bau yang ada itu dan menganggapnya ianya hanlah bau penyaman udara yang telah lama tidak dihidupkan , ini kerana bilik itu pada mulanya merupakan tempat penyimpanan barang barang hospital , sebelum direnovasi di jadikan bilik rawatan memang jarang penyaman udara di bilik itu dihidupkan , tetapi pada bulan itu kemasukan pesakit meningkat disebabkan tularnya wabak dengue maka banyak bilik bilik rawatan dibuka untuk menerima kemasukan pesakit.
Bilik Hujung di tingkat 3 merupakan bilik deluxe dimana ianya merupakan bilik yang telah diubah dan menjadi antara pilihan pesakit ,tetapi disebabkan masalah bau yang dihasilkan dari penghawa dingin menjadikan ianya antara bilik yang bermasalah dan selalu menerima complaint dari pesakit .
Pihak hospital mengetahui masalah ini dan mereka menjangkakan ianya merupakan masalah teknikal dan berusaha untuk memperbaikinya , bahagian Kejuruteraan dan penyeliaan hospital menjumpai jalan buntu kerana apabila mereka melakukan permeriksaan dan pembaikan semuanya berfungsi dengan baik dan sempurna , tidak ada bangkai haiwan atau apa apa yang menghalang laluan penyaman udara di bilik tersebut. Selain itu pihak hospital juga telah memanggil vendor luar , padamulanya mereka mengatakan saluran penyaman udara yang digunakan tersumbat dan mereka akan menggantikan dengan yang baru , tetapi masalah yang sama tetap berulang , ini kerana setiap kali suhu diturunkan kurang dari 22 darjah celcius bau yang kurang menyenangkan akan terhasil.

Hanyalah Gambaran dari penulis
        Hendak dijadikan cerita pada hari itu , pesakit saya ini duduk di tingkat 3 tetapi di bilik yang berlainan , yang hairanya bilik bilik lain tiada masalah ini cuma bilik hujung atau bilik tunggal itu sahaja yang mengalami masalah bau ini. Ustaz itu saya panggil Ustaz Man dia menceritakan pada saya ketika kami bertemu , Pada hari itu ketika beliau keluar dari bilik untuk pergi ke cafeteria hospital dia melalui tangga di hujung bilik deluxe itu , ini kerana lif agak penuh dan sibuk , waktu itu di depan bilik deluxe itu seorang juruteknik penghawa dingin sedang melakukan penyelengaraan kepada saluran dan laluan penyaman udara itu , Ustaz Man ketika melalui sebelah tangga juruteknik itu dia pun berhenti  dan mendongak ke ruangan siling bahagian yang dibuka oleh juruteknik itu , Dia pun menegur , "Turunlah buat apa duduk kat situ , tak baik duduk situ lama lama , sini bukan tempat awak" pada mulanya juruteknik ini menyangkakan yang ustaz menegur dia , dia pun menjawab , "Maaf pakcik saya sedang bertugas lakukan pembersihan pada penapis penghawa dingin serta saluran ini " Ustaz Man tersenyum , dia membalas "Tak lah Dik , pakcik tegur makhluk Allah yang duduk kat tepi siling awak tue, " Terus tergamam juruteknik tu disebabkan adanya entiti yang lain berada di hadapan tempat dia mengadap ketika melakukan kerja , dalam hatinya padanla bau hanyir ingatkan lubang udara tue tersumbat lagi . Waktu itu niat ustaz Man untuk turun ke bawah terus terbantut , fikiranya hanya lah untuk cuba melakukan sesuatu pada entiti tersebut. Juruteknik yang ketakutan tadi terus menuruni tangga dan berlari ke kaunter ward dan melaporkan kepada sister , tetapi Ustaz Man masih tidak berganjak dari bawah siling yang terbuka itu. "Buat apa duduk kat situ , situ bukan tempat awak , turun lah ikut saya ,saya pulangkan ke tempat yang lebih baik dan tak ganggu manusia." itu antara dialog ustaz man dengan entiti tersebut , selepas dipujuk lebih dari 20 minit entiti tersebut akur dengan arahan ustaz man , Ustaz Man meminta botol kaca yang bertutup kerana beliau hendak memindahkan entiti ke tempat yang telah dijanjikan , sister ward yang ketakutan menyerahkan botol kaca yang bertutup kepada ustaz Man tanpa berkata apa apa. Sesudah dikunci dan dipagarkan kedalam botol , Ustaz Man memanggil juruteknik tadi menutup siling dan memberitahu yang entiti itu telah dipindahkan ke dalam botol sebelum dilepaskan ditempat yang tidak diketahui.
Kisah ustaz man ini dirahsiakan oleh kakitangan hospital bagi mengelakkan rasa takut kepada pesakit pesakit yang datang , Kisah ini tidak diketahui dan alhamdulillah bilik yang sentiasa dikatakan berbau hanyir jika penghawa dingin ini direndahkan telah menjadi kembali normal. Barulah terjawab kenapa tidak jumpa puncanya bau itu tadi . Ustaz Man menceritakan kepada saya ,entiti tersebut bertembung denganya secara tidak sengaja , entiti itu bukanlah kategori yang suka merasuk atau menggangu manusia cuma ia tidak suka dengan suhu yang terlalu sejuk , ialah ia juga makhluk Allah dan ada juga sifat yang suka mengusik , Ustaz memberi tahu bahawa entiti tersebut terperangkap didalam bilik itu apabila tuanya yang dulu merupakan pesakit kepada hospital itu meninggal dunia di hospital itu menjadikan entiti itu tidak bertuan maka ini menjadikan ruang siling atas bilik itu tempat tinggal dia.Kisah ini pada mulanya sukar diterima oleh akal , tetapi sebagai orang islam kita percaya makhluk halus itu wujud cuma kita bukanlah golongan yang Allah izinkan hijabnya terbuka untuk melihat dengan mata kasar ini , Ustaz Man pernah menasihati Kita di dunia ini berkongsi dengan makhluk ini cuma Allah tak mengizinkan kita untuk melihat ,tetapi jika kita jaga solat kita , inshAllah entiti ini tak berani nak mendekati kita dengan izinya..Walaupun saya tidak lagi berhubung dengan Ustaz Man , tetapi segala nasihat keagamaan selalu saya ingat buat diri saya dan juga keluarga , Wallahuaklam.

Sunday, August 4, 2019

Kidney disease For Urban People.

Kidney disease affects more people living in urban areas.

Bismillahirahmanirahim,Kidney disease affects more people living in urban areas. Kidney stones can form on the kidneys themselves, in the kidney, bladder or in the bladder. How come the mischievous stone is there, which even though it has already come out will form again?

Blood flow to the kidneys contains a lot of certain compounds. Because there are precipitating factors, these compounds are concentrated in the urine to form crystals - at this time sufferers usually do not feel any symptoms. However, from time to time these crystals settle and more and more until finally attached to each other and form solid stones which are often referred to as kidney stones. The shape and size of kidney stones can vary, from small to about 5 cm in diameter. Most types of kidney stones have a calcium base material that can be clearly seen through x-rays. In addition there are also types of kidney stones that contain gout which are related to gout. This type cannot be seen with x-rays. There are also magnesium, ammonium, phosphate, and many other types. Studies Prove Kidney Patients Increasing Increasingly from Year to Year


      Research conducted in the United States states that kidney stone sufferers reach millions of people each year. Every year the sufferer continues to grow, and each person has a risk of about 10 percent of kidney stones. Some people just know that he has kidney stones while urinating. Usually sufferers are surprised because the urination is not smooth, and there is pain. Kidney stones begin to clog urine and infection usually occurs. Complaints of feeling of wanting to urinate that is not complete is often overlooked by most people, even though this complaint can be a sign of a disruption in kidney function. Especially if the incident recurs and within a period of more than a week. This disease sometimes does not cause complaints. But the symptoms that arise are the waist aches and Pulling. The pain will arise when the stones damage the tissue or carried into the urinary tract so that it clogs. The formation of kidney stones does not occur in a short time, but in annual time. Depending on how big the content of stone-forming substances in the urine, the volume of daily drinking, whether or not there is a lack of fluid for a long time, a history of urinary tract infections, and urinary restraint habits. Poor drinking, frequent fasting, frequent bowel movements and vomiting are also factors that accelerate and facilitate the formation of kidney stones.
      Does kidney stone treatment always have to be operated on? Small stones that don't cause symptoms, blockages or infections usually don't need to be treated. Drinking plenty of fluids will increase the formation of urine and help remove some stones; if the stone has been removed, there is no need for immediate treatment. But if the stone is already large, further treatment will be needed, either in the form of surgery or lithotrips (breaking the stone with a laser beam). Efforts to overcome can also be done by using natural ingredients to shed kidney stones and remove them. Natural herbs or herbs are generally diuresis which results in spending urine more regularly so that helps prevent the formation of kidney stones. Duration of use depends on the size of kidney stones, ranging from several days to a maximum of six weeks of use. Now there are natural ingredients available to help sufferers of kidney stones that can be purchased at pharmacies. The ideal way to deal with kidney stones is not only to shed and remove the stones from the body, but also to reduce the pain that arises and prevent the re-formation of kidney stones themselves. In addition, kidney stone sufferers are advised to drink plenty of water, at least eight glasses per day, so that urine flow can be increased to thin the concentration of stone-forming substances. By regularly exercising and still eating foods with balanced nutrition will prevent kidney stone disease. The kidneys have the task of neutralizing and removing all toxic substances that enter the body. The extraordinary task of the kidneys will be disrupted if we drink less. No need to overdo it because excessive consumption of water can actually burden you because it triggers more frequent going to the bathroom, including bad effects on heart and kidney function.
Do not underestimate the usefulness of water! Never ignore and underestimate the benefits of water. However, you also need to be selective in choosing water to consume. Drinking water must meet health aspects, generally water consists of H2O, but the body also needs water that contains minerals (sodium, potassium, chlorine) so that muscles can move. Whatever water is wasted, it must be immediately replenished, including when you wake up to replace lost body fluids. Is there enough water you drink today? Wallahuaklam..

Wednesday, July 31, 2019

The Danger of Dog Bite.

First Aid When You Are Bitten by a Dog

Bismillahirahmanirahim,Bitten by a dog is a fairly common occurrence, and most victims are children between the ages of 5 and 9. Like most types of animal bites, dog bites can usually be treated with simple first aid at home to prevent the viruses and bacteria from dogs from being transmitted. Because basically animal saliva contains millions of bacteria that can cause infection.




Which body parts are most commonly bitten by dogs?
It is important to know the pattern of dog bites. The front dog teeth are usually used to catch the victim, while other teeth pull the surrounding skin when they start biting. The result of the bite can be a hole in the skin such as a puncture wound, which is made by the dog's front teeth, and there is a wound on the part of the skin that is scratched.
In addition, for child victims, the neck and face area, especially the lips, nose and cheeks, are common areas of the body if bitten by a dog. Whereas more common adults are bitten on body parts such as the arms, arms and legs.

First aid when bitten by a dog
If you, or someone else you know is bitten by a dog, it's likely to be a small bite that can be treated at home by following the steps like this:

  1. Clean the wound immediately after being bitten. The trick, rinse with warm water for several minutes with a clean cloth or cotton ball.
  2. If the wound has been bitten by a dog and has not bleed, hold the wound gently to remove blood, which will serve to prevent the bacteria from entering the wound.
  3. Give painkillers such as paracetamol or ibuprofen to reduce pain and swelling.
  4. After that, you can apply antibiotic ointment to the wound. Dry for a while, then wrap with a bandage or clean gauze.
  5. Because it can risk infection, the National Health Service also recommends asking for medical help, after you have been bitten by a dog

Characteristics of infection after being bitten by a dog
If you suspect that you are infected, get medical attention immediately to the nearest clinic, health center or hospital. Sometimes the bite of an infected animal can cause blood poisoning (sepsis), infection of the inner lining of the heart (endocarditis) or infection of the outer layer of the brain (meningitis). The following are body signs that indicate an infection:
  • Dog bite injuries are more painful from the first time
  • The wound becomes red and swollen around the bite
  • Exit fluid or pus from bite wounds
  • Having a fever with a temperature of 38 ° C or more, and a shivering body condition
The characteristics of dogs want to bite
Before being bitten by a dog, it's a good idea to be vigilant and watch for signs that the dog will bite. At first, maybe the dog will give a signal that indicates that the dog does not want to be disturbed. One of his movements included licking his lips, yawning, and turning his head. Also pay attention to the following dog movements:
  1. The dog will show its teeth while looking at you
  2. Hair on the back of the dog will rise up
  3. The dog's ears will move backwards against the head or forward
  4. The dog's legs will tighten
  5. If you think a dog will bite you, it's good not to run, but keep calm. If you can, try to get something (usually a rock) between you and the dog. Position your body to stand up straight with your legs, and make your arms stick in while making fists that point to the dog. Don't look directly at the dog's eyes, because this will be interpreted as a sign that you will attack, then look down or to the other side of the dog.
By standing still, the dog will lose interest in biting, and you may be able to retreat slowly. Wallahuaklam.

Skafulonar Ligament Injury

Skafulonar Ligament Injury and what you need to understand?

Bismillahirahmanirahim ,The scafolunar ligament, as the name implies, is a ligament or connective tissue that connects the scaphoid bone and lunatum bone. These ligaments make both bones stable with each other as long as the wrist movements bend up and down. This ligament is one of the wrist ligaments that is often injured. The mechanism of injury to the ligament resembles the mechanism that causes TFCC injury, which relies on the hand when falling. If a TFCC injury causes pain on the side of the little finger, the scafolunar ligament injury causes pain in the center of the wrist.
         The diagnosis of torn scafolunar ligaments is established through physical examination, x-rays, and other imaging such as MRI. Generally, the scapholunar ligament tear will cause the scaphoid bone to spin away from the lunatum bone, which will be seen as the distance between the scaphoid and lunatum on X-ray examination.


       The distance between the two bones resembles the distance on the two front teeth as actor Terry Thomas. This 'Terry Thomas' sign shows chronic and more severe tears, which cannot be corrected by a simple procedure. Ideally, the diagnosis of skafolunar ligament tear is confirmed before the 'Terry Thomas sign' is seen. Scafolunar ligament tear is also not rarely detected during arthroscopic procedures for diagnosis or treatment of other conditions in the wrist. Scafolunar ligament repair can be done through arthroscopy. Arthroscopy is a diagnostic and therapeutic action that aims to see (-copy) into the joint (artros-) to repair any damage found. Arthroscopy is done by making a small incision and then inserting a pencil-sized device consisting of a camera and lamp to see the structure inside the joint. The device is then connected to the monitor so that the doctor and patient can see the inside of the joint. To repair torn ligaments, doctors usually perform a reconstruction procedure to connect the torn ligament.
     untreated scafolunar igaments will cause instability in the scapholunar joint. Chronic instability will cause changes in the wrist joint, known as SLAC (scapholunate advanced collapse), where the scafolunar ligament injury causes weakness of the thumb side of the wrist.



Another Blogers